torsdag 31 mars 2011

"Pälsen" i Landet Lagom

Äter lunch på Grodan på Grev Turegatan, fönsterbord med levande ljus, snön faller utanför. Får veta att kunder har blivit upprörda över att investmentbankiren Robin Lawther har fått rubriken ”Pälsen” över sin ruta med personuppgifter i en artikel jag skrivit.
Artikeln lyfter fram de sex personer som är crème de la crème på stora banker i Stockholms corporate finance-värld, det vill säga stjärnrådgivare vid stora affärer. Alla har fått personliga rubriker över sina rutor, men kunderna reagerar alltså, enligt uppgift, över att amerikanskan Robin Lawther kallas Pälsen.
Anledningen till rubriken är att hennes pälsar har egennamn.
Ibland säger folk något om pälsarna och så har de fått namn”, sa hon själv i artikeln.
”Vi är alla individualister i vårt lag. Vi tror starkt på individualitet”, tillade hon.
Exakt. Hon är en individualist som vågar sticka ut. Hon är singel, tjänar miljontals kronor och har lagt en del av sina pengar på pälsar, stora hattar och handskar. Hon tycker att det är kallt i Stockholm på vintern och använder, enligt egen utsago, de kläderna här. Det betyder inte att hon inte gör ett lika bra jobb som sina manliga kollegor. Tvärtom. Hon tillhör ju crème de la crème och är dessutom chef för JP Morgans nordiska enhet. Chef för firmans Nordenaffärer fast hon är från USA och inte kan språken. Inte illa.
På bilden på JP Morgans hemsida har hon en knallrosa Chanelkavaj. Dessutom är hon en skicklig snowboardåkare och tennisspelare. Kort sagt, Robin Lawther går inte av för hackor.  Hon är en person som kan ha pälsar med egennamn.
I artikeln nämns också Jan Olssons Rolexklocka och herrarnas skräddarsydda kostymer, många från Savile Row i London, samt deras tjusiga manschettknappar och bländvita skräddarsydda skjortor. Men det är Pälsen som kunderna reagerar över.
Det som egentligen är anmärkningsvärt med artikeln är att den visar att endast en av de sex toppkorparna kommer från en svensk firma, John Abrahamson på SEB Enskilda. Alla andra kommer från utländska banker. Fem av de sex är visserligen svenskar, men tre av de sex, inklusive Robin Lawther, bor i London. Det borde ha väckt mer uppmärksamhet än ”Pälsen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar