tisdag 19 april 2011

Synd om Kriss, eller inte?

När telefonen ringer sitter jag och funderar jag på hur Laszlo Kriss känner sig. Vd:n för Konsumentföreningen Stockholm har kämpat för att förändra det virrvarriga KF-bygget, men funnit sig stå ensam på barrikaden med bara sin förening bakom sig, se Affärsvärlden imorgon.
Dessutom har alltså Folksam, som liksom KF tillhör Rörelsen, gått bakom ryggen på honom och sålt aktier i det noterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg till Johan Ljungberg som därmed tagit tyglarna i bolaget och manövrerat ut Laszlo Kriss. Allt utan att någon på Folksam ens efteråt sagt ett knyst om saken till Kriss.
Intressant nog vill personen som ringer prata om just KF.
”Folksam gillar inte Konsumentföreningen Stockholm”, säger källan som genom en tidigare affär fått inblick i KF. Nej, det verkar onekligen vara så.
Medan KF lider av ineffektivitet och dålig lönsamhet på livsmedelssidan har Laszlo Kriss varit med om att bygga upp Konsum Stockholms förmögenhet. Föreningen är nästan obelånad och har 7,5 miljarder kronor i tillgångar, varav 4,5 miljarder kronor i Atrium Ljungberg.
Inte heller gillar alla i KF Laszlo Kriss.
”Laszlo Kriss är en maktspelare som vissa tycker sitter på sin stora hög med fastigheter och styr”, säger källan.
”I stället för att ge återbäring till Konsums kunder har man ju snott en del av återbäringen varje år för att bygga upp ett stort fastighetsbestånd”, säger källan.
Fast Konsum Stockholm överlät sina dagligvarubutiker till KF i början av 1990-talet. Därmed driver föreningen inga butiker alls och kan inte ge någon återbäring.
”Kooperativ är en sjuk form. Genom kooperativets mantel utnyttjar de att det är en lealös förening där ingen kommer på stämmorna och röstar. Det är ju en person en röst. De använder medlemmarnas pengar”, säger källan.
Även om KF:s ordförande Nina Jarlbäck framhävde fördelarna med kooperationen när jag intervjuade henne för artikeln, medgav hon att få utnyttjar sin rösträtt.
”Du har möjlighet till påverkan, sedan ska man erkänna att det inte är många som vill. De flesta är nöjda med att gå till butiken och handla”, sa hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar