tisdag 5 april 2011

Kuppmakaren

När jag kommer in på Johan Ljungbergs kontor finns ingenting som tyder på att han är en maktspelare i det tysta och en av Sveriges rikaste. Kontoret ligger på bottenvåningen i Vasastan och det första jag ser är en hög drickabackar ovanpå varandra. Själv har han hörnrummet, med tre fönster där folk går tätt förbi på trottoaren. Bilder på barnen, barnteckningar, två moderna konstverk som, enligt Ljungberg, inte är värda mycket pengar, massor av papper framme. Kort sagt, ett vanligt kontor.
Men i bokhyllan står årsredovisningarna från Sveriges alla noterade fastighetsbolag prydligt på rad. Så fort ett fastighetsbolag kommer ut med årsredovisningen beställer Johan Ljungberg ett ex. Han jämför nyckeltal, ser hur de redovisat och funderar. Johan Ljungberg är dels vd för familjen Ljungbergs privata fastighetsbolag Tagehus och dels styrelseledamot i det noterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.
Johan Ljungberg må vara trevlig och tillmötesgående, men det är han som är hjärnan bakom aktiekuppen i Atrium Ljungberg. Han kom med idén till fastighetsrådgivaren Leimdörfer, som modifierade planen något. Sedan slog Ljungberg till i det tysta – fast med full kraft. Aktiekuppen gjorde honom till herre på täppan i Atrium Ljungberg. Hela historien finns förstås i Affärsvärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar