Klockan 01.23.45 natten den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl och ett moln av radioaktiva partiklar spreds med vindarna över Europa. I år är det 25 år sedan, men den svenska kärnkraftdiskussionen handlar mest om att svenska kärnkraftverk inte kör för fullt och att elpriset blir ohemult högt.
När jag pratar med en expert på en svensk myndighet om de ständiga svenska kärnkraftstoppen säger experten så här:
- Det har ju varit politisk osäkerhet kring kärnkraften i Sverige i 20 år. Det har gjort att underhållet har blivit eftersatt och att kärnkraftverken inte har haft den mest kvalificerade personalen.
Döm om min förvåning. Har vi nu en osäker kärnkraft? Visst, vi hade ju den allvarliga incidenten i Forsmark 2006 när två av fyra säkerhetssystem fallerade och en annan expert klassade det som den farligaste händelsen efter Tjernobyl, något som Statens kärnkraftinspektion inte höll med om.
Min expert lugnar mig. Nej, farligt är det inte. Säkerheten är ändå god.
Sedan politikerna blivit mer positiva till kärnkraften har bolagen investerat.
- Nu har de blåst ut kärnkraftverken inifrån och byggt helt nytt. Det är framför allt dessa omfattande ombyggnader som tagit betydligt längre tid än planerat och kantats av många inkörningsproblem.
Därav stoppen alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar